Nackdelar med att ha städhjälp

Städföretag är snabba med att lyfta upp vilka fördelar det finns med att köpa in städhjälp från just dem. Visst finns det fördelar – men också nackdelar. Som kund bör man därför tänka över fördelarna och nackdelarna för att sedan kunna avgöra vilken väg som är bäst. Har du exempelvis tänkt på att…

…det alltid är billigare att städa själv

Det kan låta billigt med 130 kr i timmen för städhjälp. Många städföretag har däremot en minsta städtid på 4 timmar vilket betyder att du betalar 520 kr per tillfälle. Ha städning en gång i veckan och du har betalat totalt 27 000 kr i för städningen per år och varje städfirmor. Pengar som skulle kunna användas till en semesterresa för en hel familj under en vecka. Är det värt att låta pengarna istället gå till städhjälp? Ja, för vissa är det värt det. För andra är det inte värt det.

…rut och rot är samma pott

Det pris du blir erbjuden är nästan uteslutande efter rutavdrag. Det är inte så konstigt med tanke på att de allra flesta använder detta avdrag för att få billigare städhjälp. Men det är inte säkert att du alltid har denna rätt. Orsaken är att rut och rot är samma pott. Totala summan är 50 000 kr per år varav rut maximalt får stå för 25 000 kr.

Detta innebär att om du gjort en stor renovering och utnyttjat 45 000 kr på rotavdraget så har du enbart 5 000 kr var att göra rutavdrag för. Detta är något många inte tänker på vilket kan skapa oväntade kostnader.

…du måste lita på personalen

Om städhjälp köps från ett företag måste du antingen lämna ut nycklarna eller vara hemma när städningen utförs. Oavsett kan du inte ha exakt kontroll på vad som sker i hemmet. Vågar du lita på en okänd person som flyttar runt dina saker? Känns det tryggt att städföretaget har tillgång till din nyckel och i princip kan gå in när som helst i bostaden?

…du måste plocka inför städningen

För att städhjälp ska kunna utföras krävs att du har ”förstädat”. Det går inte att förvänta sig att städpersonalen ska flytta kläder från golvet, plocka ihop ett pågående Monopolspel och lyfta bort tunga väskor. Du måste helt enkelt städa – för att få det städat.

Är det ändå värt att betala för städhjälp? Troligtvis. Städbranschen har ökat år efter år och efterfrågan på städhjälp hos privatpersoner ses öka framöver. Kanske väger dessa nackdelar ändå inte så tungt…