Pianot, ett speciellt problem i flytten

Att flytta ett piano är inte ett enkelt projekt. Alla pianon är tunga och de äldsta varianterna är allra tyngst. Ett piano är också känsligt för stötar så det gäller att flytta det med stor varsamhet. På en flyttfirma finns kompetensen för att flytta ömtåliga föremål, men naturligtvis kan du ordna med allt på egen hand.
Bor du i ett hus med trappor kan du med fördel anlita en flyttfirma. De har bärselar och erfarenhet av den lyftteknik som behövs för att hantera allt på rätt sätt. Kostnaden för den tjänsten är cirka 500–1 000 SEK per timme. Kom ihåg att du kan göra RUT-avdrag för arbetskostnaden för att flytta pianot.

Du kanske väljer att göra dig av med pianot i samband med flytten. Det är många som har försökt att sälja till en återförsäljare, men de tar oftast inte emot begagnade pianon. Annonserar man via nätet brukar det heller inte ge något napp, för efterfrågan är inte stor. Idag finns det lätta och smidiga elektroniska instrument som är betydligt mer eftertraktade. Lyckas du trots allt sälja ditt piano så måste köparen räkna in vad det kommer att kosta att flytta instrumentet med hjälp av en flyttfirma. Den kostnaden står ju köparen för, och kan vara avskräckande inför ett eventuellt köp.

Även om du annonserar ut ditt piano som en gåva, kan det vara svårt att bli av med det. Kostnaden för en flytt uppväger oftast inte pianots värde. Har pianot ett högt antikvitetsvärde kan det eventuellt vara värt.
Vad kvarstår för alternativ om man inte kan bli av med sitt piano? Du kan alltid anlita en flyttfirma som kör instrumentet till återvinningen. Vill du komma ifrån den kostnaden kvarstår det bara att montera ner pianot i mindre delar och köra iväg dem själv. Det krävs rejäla verktyg och muskelkraft för att skilja bakstycket från den helgjutna inre delen där strängarna sitter fästade. Det kan vara bra att informera de närmaste grannarna innan man drar igång med nedmonteringen för strängarna kan avge höga ljud under arbetets gång.

Kom ihåg att sortera alla delar så att det blir enkelt när du kommer till återvinningen. Det är mer metall i ett piano än man kan tro innan man öppnar det och ser hela innehållet.
Det är alltid trist att behöva ha sönder saker som är hela och funktionsdugliga, men ibland kan det ändå var det bästa alternativet.